Tarinoita ja tuotoksia oppimisen muutoksesta ladattavissa ja luettavissa!

Oppiminen on uudistunut ja kehittynyt viime vuosina huimasti Suomessa. Me Edita Publishingin Educode -tiimissä olemme saaneet olla mukana tässä kehitystyössä ja meillä on ilo jakaa nyt näitä hyviä tekemisiä, jotka on koottu Microsoftin Oppimisen Pohjantähti -ohjelman 100 tarinaa oppimisen muutoksesta -sivustoon kaikkien luettavaksi ja hyödynnettäväksi.  Tässä muutama vinkki ilmaisista työkaluista ja linkki sataan tarinaan:

NPDL AUDITOINTIKÄSIKIRJA

Kuntien käyttöön on tehty ilmainen vertaisauditointikäsikirja syväoppimisen pedagogiikkaan liittyen, jonka avulla opetustoimet ja koulut voivat joko itsenäisesti tai asiantuntijoiden tukemana kehittää omaa NPDL-toimintaansa. Tämän 43 -sivuisen käsikirjan avulla voidaan todentaa kouluissa tehdyn kehittämistyön toteutumista ja sen laatua, sekä seurata sen vaikuttavuutta jatkossa. Se soveltuu myös uuden opetussuunnitelman mukaiseen laaja-alaiseen osaamisen arvioinnin kehittämiseen ja kouluissa toteutuvan toimintakulttuurin toteutumisen todentamiseen.  Auditointikäsikirjan ovat tehneet Licence to learn Ltd:n KT Peter Johnson ja Pro Practica Oy:n toimitusjohtaja Hannu Laukkanen yhteistyössä Edita Publishing Oy:n Educode tiimin asiantuntijoiden kanssa. Käsikirja on yksi Microsoftin Oppimisen Pohjantähti -ohjelman tuotoksista ja ladattavissa ilmaiseksi täältä 

LAAJA-ALAISTEN TAITOJEN ARVIOINTITYÖKALU

Peruskoulun uuden opetussuunnitelman toteutuksen tueksi on opettajille tehty oma työkalu, jonka avulla opettaja voi itse arvioida kehitystään laaja-alaisten taitojen ohjaamisessa ja arvioida oman pedagogiikan tasoa uuden OPS:n tavoitteisiin. Keskeisiä asioita syksyllä 2016 käyttöönotetussa suunnitelmassa ovat oppilaan oma aktiivinen rooli oppimisestaan, vuorovaikutus ja yhdessä tekeminen, myönteiset kokemukset motivaation tukena, oppimaan oppimisen taidot sekä itseohjautuvuus ja sen tukeminen.

Arviointityökalun ovat tehneet ELE Finland Oy tiimi, johon kuuluivat Juho Makkonen, Milla Berg, Lauri Hietajärvi, Milla Kruskopf, Heidi Lammassaari, Erika Maksniemi ja Maija Nuorteva ja Claned Group Oy:n Topi Litmanen. Professori Kirsti Lonka toimi työkalun suunnittelussa ja toteutuksessa ohjaajana.

ELE Finland Oy, on innovatiivisiin oppimismenetelmiin ja teknologian välittämään oppimiseen erikoistunut koulutus- ja konsultointiyritys. ELE Finland Oy kehittää osaamista ja arviointia eri yrityksissä ja yhteisöissä sekä Suomessa että globaalisti, lisätietoja www.ele.fi.

Claned Group Oy, on digitaaliseen oppimiseen erikoistunut yritys, joka on luonut Claned digitaalisen oppimisalustan, joka on erilaisten oppilaitosten käytössä eri puolilla maailmaa, lisätietoja www.claned.com.

Työkaluun pääset tästä

Tarinoita suomalaisten kuntien ja koulujen tekemisistä on koottu kolmen eri otsikon alle: visioita tulevaisuuden oppimista, ooppimisesta syväoppimiseen ja digitalisaatio oppimisen muutoksen tukena. Jokaisen otsikon alla on tarinoita oppimisen muutoksesta niin kunta-, koulu-, opettaja- ja oppilaan tasolta.  Tarinat löytyvät täältä https://www.microsoftmahdollista.fi/100tarinaa/.